• Tilfredshedsgaranti

 • 3 års garanti på alt udført arbejde

 • Indeklima godkendte malinger

Hvad sker der hvis man maler vådt træ?


Trænger træværket til ny maling, er det klogt at tjekke vejrudsigten og temperaturen. For fugtigheden i træ før malingen påføres har faktisk en del at sige. Men hvad sker der, hvis man maler vådt træ?

En sommer med regn og fugtigt vejr er ikke usædvanlig på de danske breddegrader. Det kan give udfordringer, hvis man gerne vil i gang med at male sommerhus eller har planlagt andet udvendigt malerarbejde. At være utålmodig er dog ikke nogen god idé. I hvert fald ikke når det kommer til malerarbejde i fugtigt vejr. For det kan ikke anbefales at male fugtigt træ. Men hvad sker der, hvis man maler vådt træ, og hvilken fugtighed bør træ have, før det males?


Tørt og overskyet vejr er godt til at male træværk.

 

Få et uforpligtende tilbud

 

Hvor meget fugt må der være i træ før maling?

Overvejer du selv at gå i gang med at male træværk, er det vigtigt, at du har styr på den aktuelle fugtighed i træet inden maling. Og der er helt sikkert en årstid og temperatur til at male udendørs træværk, som er optimal. Eller i hvert fald nogle tidspunkter på året, hvor forholdene er gode for træet, der skal males, f.eks. sensommeren i august eller september.

Maling af træværk skal helst ske under bestemte forhold, hvis resultatet skal være bedst muligt. Det gælder f.eks., at du helst bør male:

 • i tørvejr (gerne efter 3-5 dages tørvejr)
 • når det ikke blæser
 • i overskyet vejr, så malingen ikke tørrer for hurtigt
 • når temperaturen er 10-25 grader
 • når fugtigheden i træet er under 15 %
 • når luftfugtigheden er 40-80 %
 • afvasket træværk

Maksimum 15 % fugtighed i træ, før maling påføres, er et godt udgangspunkt for at begynde at male. Med nogle dages tørvejr i træ kan du være ret sikker på, at træet er klar til at blive malet. Alternativt kan du købe en fugtmåler i dit lokale byggemarked.

Hvad sker der, hvis man maler fugtigt træ?

Der er flere ulemper ved at male fugtigt træ – eller direkte vådt træ. Og det er ikke små, ubetydelige følgevirkninger, der kan opstå. Derfor er det vigtigt med den rette fugtighed i træet, før maling påføres. At male fugtigt træ kan bl.a. resultere i at træbeskyttelsen eller malingen:

 • ikke trænger tilstrækkeligt ind i træet
 • lukker fugten i træet inde, så der kommer svamp og råd
 • skaller af
 • får en ringere beskyttelsesevne
 • reducerer træværkets holdbarhed/levetid

 

Få et uforpligtende tilbud

 

Vi klarer gerne maleropgaven for dig

At male udendørs kræver planlægning og grundighed, hvis resultatet skal være flot og holdbart. Og mange kan helt sikkert selv klare opgaven. Men er tiden eller interessen der ikke, kan man heldigvis få hjælp.

Hos MalerKanonen kan du altid få rådgivning og hjælp til dine maleropgaver. Også hvis der skal males træværk eller andet udvendigt malerarbejde. Vi har mange års erfaring på området samt mange dygtige malere. Du er derfor meget velkommen til at kontakte os, og høre hvordan vi kan hjælpe dig. Eller hvis du ønsker et uforpligtende tilbud på en maleropgave.

Har du stadig spørgsmål?

Hvorfor bør man undgå at male vådt træ?
At male vådt træ kan føre til flere problemer. Malingen kan have svært ved at hæfte ordentligt, hvilket kan resultere i, at den skaller af over tid. Desuden kan fugten i træet blive fanget under malingen, hvilket kan føre til svamp, råd og en generel forringelse af træets holdbarhed.

Hvordan kan jeg tjekke træets fugtighed, før jeg maler?
Du kan anvende en fugtmåler, som er et håndholdt instrument, der måler fugtindholdet i træ. Disse er tilgængelige i de fleste byggemarkeder. Det anbefales, at træets fugtighed er under 15 %, før du begynder at male.

Er der nogen malingstyper, der er bedre egnet til fugtigt træ?
Selvom det altid er bedst at male tørt træ, findes der nogle malinger, der er designet til at være mere fleksible og åndbare, hvilket kan være mere tilgivende over for let fugtigt træ. Vandbaserede malinger tillader generelt mere åndbarhed end oliebaserede malinger. Men det er vigtigt at konsultere produktets etiket eller en fagperson for specifikke anbefalinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs flere indlæg
Danijel
Kundeservice
Nicolai
Content ansvarlig
Arkadius
Maler
Tobias
Marketing
Stefan
Indehaver
Philip
Gulvmand
Anders
Marketing

Vi har åbent nu

Vi har åbent for telefonisk kontakt nu, så ring til os, og få et uforpligtende tilbud.
Ring os op

Vi har åbent nu

Vi har åbent for telefonisk kontakt nu, så ring eller skriv til os for et uforpligtende tilbud.
Få et uforpligtende tilbud
 • Såfremt du har billeder af gulvet, så vedhæft venligst nedenfor.
  Slip fil her eller
  Max. file size: 128 MB.

  Vi har lukket for telefontid nu

  Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner igen i morgen. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest. Få et uforpligtende tilbud

  Vi har lukket for telefontid nu

  Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner igen i morgen. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest. Få et uforpligtende tilbud
  • Såfremt du har billeder af gulvet, så vedhæft venligst nedenfor.
   Slip fil her eller
   Max. file size: 128 MB.

   Vi har lukket for telefontid nu

   Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner igen i morgen. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest. Få et uforpligtende tilbud

   Vi har lukket for telefontid nu

   Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner igen i morgen. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest.
   Få et uforpligtende tilbud
   • Såfremt du har billeder af gulvet, så vedhæft venligst nedenfor.
    Slip fil her eller
    Max. file size: 128 MB.